Regeringens 'Energistrategi 2050'
Energistrategi 2050 indeholder en bred vifte af initiativer, der vil reducere anvendelsen af fossile brændsler i energisektoren med 33 pct. i 2020 i forhold til 2009.
Ny anvendelse af restprodukter fra biogasproduktion - strøelse til malkekvæg
Med Grøn væksts plan om udbygning af biogassektoren er der en øget andel af husdyrgødningen, som vil blive separeret. Separering kan ske enten på den enkelte bedrift eller i forbindelse med biogasproduktionen.
Høstinterval, udbytte og biomassekvalitet i energipil
Et polsk forsøg viser, at det årlige biomasseudbytte i pil generelt reduceres, når høstintervallet afkortes fra 3 og 2 år til 1 år. Biomassens kvalitet påvirkes også af høstintervallet.
Hå kommune
Besøg fra Hå kommune i Norge vedr. Vedvarende energi og vandrammedirektivets implementering i Danmark.
Dagsorden
Dagsorden til møde med deltagere fra Hå Kommune.
Forbrænding af husdyrgødning i Danmark – omfang og muligheder
Powerpoint om Forbrædning af husdyrgødning i Danmark - omfang og muligheder v. Torkild Birkmose.
Dias
Powerpoint om Vandplaner i Danmark - status 2011 - v. Hans Roust Thysen.
Powerpoint
Powerpoint om Biogag v. Søren Lehn Petersen.
Off-label godkendelse af Agil 100 EC og Focus Ultra i energiafgrøder
Ukrudtsmidlet Agil 100 EC er off-label godkendt til anvendelse i pil og poppel til energiproduktion. Ukrudtsmidlet Focus Ultra er off-label godkendt til anvendelse i energipil.
Ukrudtsbekæmpelse i energipil
Ukrudtsbekæmpelse i energipil er især vigtig i anlægsåret, hvor pilen ikke yder meget konkurrence mod ukrudtet. Se strategi for kemisk og mekanisk bekæmpelse.
Erfagruppe for rådgivere indenfor piledyrkning
Ønsker du at udveksle erfaringer med andre konsulenter, har du mulighed for at deltage i denne erfagruppe, der startede i 2010. Næste møde holdes 23. juni 2011 hos Århus Universitet i Foulum.
Tørstofindholdet i gylle har stor betydning for biogasanlæggenes økonomi
Har anlæggene adgang til gylle med et højt tørstofindhold kan opnås en højere biogasproduktion.
Italiensk undersøgelse af udbyttetab ved vinterhøst af græs
En italiensk undersøgelse viser, at der er risiko for store udbyttetab ved vinterhøst af græs. Høstsystemet er derfor meget vigtigt.
Sammenligning af tyske energiafgrøder til biogas
Der dyrkes i Tyskland store arealer med energiafgrøder til biogasproduktion. Der er gennemført en sammenligning af forskellige afgrøder og dyrkningssystemer, både mht. udbytte og økonomi.
Tysk forsøg med gødskning og antal slæt i græs til biogas
Gennem 13 år er der målt udbytte i et tysk forsøg med forskellig gødskning og antal slæt i vedvarende græs. Der er desuden beregnet energibalance og drivhusgasbalance.
Svensk undersøgelse af pilehøst med skovmaskiner
En svensk undersøgelse viser, at skovmaskiner kan bruges til høst af pil i ”overstørrelse”. Men der skal være en stor mængde biomasse pr. ha, før skovmaskinerne kan konkurrere økonomisk med standard høstmaskiner til pil.
PowerPoint-præsentation
Her kan du se powerpoint vedr. regeringens energistrategi 2050.
Regneark med omregningsfaktorer - energi
Her kan du se regneark: omregningsfaktor - energi.
Demonstration af to anlæg til separering af minkgylle
Videncentret for Landbrug har i samarbejde med DLBR Specialrådgivning om Gylleseparering og Biogas gennemført en demonstration af to anlæg til separering af minkgylle. Resultaterne er præsenteret i denne artikel.
Oversigt over biogasanlæg i Danmark 2011
Energistyrelsen udarbejder hvert år en oversigt over biogasanlæg i Danmark. Oversigten indeholder kun de anlæg som enten sælger elektricitet eller varme til det offentlige net og er registret hos Energinet DK.
Paper_Erik_Fog_Systems_Values_track
ACI Lignofuels konference - september 2011
I artiklen gengives nogle klip og figurer fra ACI Lignofuels konferencen, som blev afholdt i København den 28.-29. september 2011. Chairman for konferencen var Charles Nielsen fra Dong Energy.
Estimat for el- og biogaspriser produceret på biogasanlæg
Videncentret er blevet bedt om at vurdere, hvilke afregningspriser for biogas, der er nødvendige for at såvel biogasanlægget som bedrifterne, der leverer gødning og anden biomasse, kan have en acceptabel økonomi.
Elmarkedet i Norden og Tyskland
Udviklingen i el marked i Norden og Nordtyskland, og efterspørgselen efter elektricitet.
Leveringskontrakt til biogasselskaber
Kontrakt vedrørende levering af råvarer til biogasselskaber.
Anvendelsen af alger til energiproduktion
AlgeCenter Danmark arrangerede den 12-13. oktober 2011 en konference og workshop i Grenå om produktion og anvendelse af alger. Partnerne i AlgeCenter Danmark er Teknologisk Institut, Kattegatcentret, Aarhus Universitet og Havets Hus.
Er industrihamp en højtydende energiafgrøde?
Svenske forsøg med hamp til bioenergiformål viser, at hampeplanten kan konkurrere med de fleste energiafgrøder, der bliver dyrket i Nordeuropa, og giver højere eller tilsvarende energiudbytte pr. ha til fast brændsel og biogas som andre bioenergiafgrøder.
Vurdering af nødvendig gaspris ved biogasproduktion
Beregningerne viser, at der afhængigt af anlægstype, typen af biomasse, anlægstilskud og krav til overskud skal opnås en gaspris på 4,70–11,85 kr. pr. m3 metan eller en elpris på 0,88 til 3 kr. pr. kWh strøm, før det er rentabelt at opføre et biogasanlæg.
Kildeseparering i slagtesvinestald er en lavteknologisk løsning til gylleseparation
Ved kildeseparering forsøger man gennem stalddesign at holde urin og fæces adskilt. Det er en lavteknologisk metode til at opkoncentrere gylletørstoffet i en fiberfraktion, hvor energitætheden er højere end i gyllen.
Landsbyer med fællesløsninger på energiområdet
LandboSyd m.fl. har afholdt informations- og igangsætningsmøde for borgerne i Avnbøl-Ullerup området. Formålet er at sætte fokus på livet på landet, og hvordan beboerne fremtidssikrer dette i relation til stigende energipriser.
Indlæg om økologisk biogas på international økologi-kongres
Indtryk fra og oplæg vedrørende biogas og økologisk jordbrug fra IFOAM Organic World Congress 2011
Kalkuler for energipil
Afgrødekalkuler for energipil for henholdsvis direkte flisning og helskudshøst gør det muligt at indsætte sine egne forudsætninger til beregning af dækningsbidraget i energipil.
Ombygning og igangsætning af Kerteminde biogasanlæg
Forslag til renovering, ombygning og nyinvesteringer for at reetablere produktionen på Kerteminde biogasanlæg.
Simuleringsmodel til produktion af biogas
Simulerings model til beregning af investeringer i nye biogasanlæg. Simuleringsmodellen beregner gaspotentialet og rentabiliteten i nye eller ved udvidelse af eksisterende anlæg.
Forbehandlingsmetoder af biomasse til biogasproduktion
Forbehandling af biomasser forud for afgasningen af biomasser har stor betydning for hvor stort et gasudbytte, der kan produceres af de forskellige biomasser. Notatet beskriver hvilke forbehandlingsmetoder, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige.
Referat fra en givtig temadag om energipil
Sønderjysk Landboforening har afholdt en temadag med fokus på piledyrkning. Der blev gennemgået krav og forventninger til kvaliteten af den flis, der produceres.
Teknik til biogasanlæg - indfødning af plantematerialer. Indtryk fra Agritechnica 2011
Artiklen fortæller om nogle af de løsninger til indfødning af faste biomasser, der blev vist på Agritechnica-udstillingen i Hannover i 2011.
Biogasanlæg bidrager til et bæredygtigt landbrug
Denne pjece gennemgår på en enkel måde principperne i produktion af biogas. Der fokuseres på biogasfællesanlæg, som ejes af en række landmænd i fællesskab.
Mange udbydere af biogasanlæg - Indtryk fra Agritechnica 2011
I Tyskland har man bygget mange biogasanlæg, og der findes derfor mange firmaer, der projekterer, opfører og servicerer biogasanlæg. Der findes mange typer og udformninger. Artiklen giver link til firmaer, der udstillede på Agritechnica i Hannover i 2011.
Anvendelse af biogas til barmarksanlæg - fjernvarme
Hvad vil det betyde at de mindre kraftvarmeværker kan vælge frit brændselsvalg. Økonomisk eksempel for frit brændselsvalg for et anlæg på 12.000 MWh.
Nordjyllands Trafikselskab - Etablering af gasanlæg til busser
Nordjyllands Trafikselskab ønsker at gå fra diesel- til biogasdrevne busser i hele Nordjylland. Notatet er første vurdering af mulighederne for at skifte brændstof. Hvilke begrænsninger og muligheder skal undersøges for at træffe en endelig beslutning.
Etablering af biogasproduktion i Ringkøbing-Skjern området
Ringkøbing Skjern kommune planlægger at etablere flere decentrale biogasanlæg, der opgraderer biogassen til gasnettet. Micahel Binnerup, MSc studerende, har udarbejdet en logistikmodel, der viser den økonomiske optimale placering af gylle- og biogasnet.
Logistikmodel
Se logistikmodellen.
Udstyr til transport af grønmasse og til ensilering. Indtryk fra Agritechnica 2011
Artiklen omtaler nogle af de mange muligheder for transportudstyr til grønmasse og til ensilering af grønmasse, der blev præsenteret på Agritechnica udstillingen i Hannover.
Landbrugets Strukturudvikling - Opdatering december 2011
Formålet med dette notat er at give en opdatering af landbrugets strukturudvikling. Størstedelen af notatet bygger på L&F’s tidligere notat om Landbrugets strukturudvikling (2007).
Mikro vindmøller og solceller
DLBR udarbejdet en beregnings program i excel, som kan være vore medlemmer behjælpelig i beslutningsprocessen omkring valg af investering: mikro vindmølle eller solceller.
Pyrolyse og forgasning af biomasse
Generelt om processen, råvarer, restprodukter, miljøpåvirkning, udbredelse samt muligheder og barrierer.
Præsentationer fra seminar om bæredygtig udnyttelse af fosfor
På seminaret den 14. december 2011 i Agro Business Park satte de 60 deltagere fokus på behovet for teknologier til øget udnyttelse og genanvendelse af fosfor. Seminaret var arrangeret af INBIOM i samarbejde med Inno-MT og Videncentret for Landbrug.
Gylleseparering - anlægstyper og leverandører
Der findes en række forskellige anlæg til separering af gylle på markedet, og der udvikles løbende nye anlæg. Artiklen giver et overblik over anlægstyper med størst relevans for danske husdyrbrugere.
Teknologier til opgradering af biogas
Opgradering af biogas er stadig ikke særlig udbredt, total set skønnes der at være ca. 150 anlæg i drift. Tyskland, Schweiz og Sverige er de lande, som har de største erfaringer med teknikken.
Små VE-anlæg
Læs notatet.
Temaaften "Landbruget som energileverandør"
Afholdt den 12. december 2011 for alle borgere i Avnbøl-Ullerup.
Præsentation: Økologi og biogas - hvor langt er vi i Danmark?
Indlæg på Økologi-Kongres den 24. november 2011.
Dyrkningsvejledning: Elefantgræs
Dyrkningsvejledning: Elefantgræs
Dyrkningsvejledning: Pil
Dyrkningsvejledning: Pil
Dyrkningsvejledning: Elefantgræs til tækkeformål
Dyrkningsvejledning: Elefantgræs til tækkeformål
Dyrkningsvejledning: Industrihamp
Dyrkningsvejledning: Industrihamp
Dyrkningsvejledning: Industrihamp til frøproduktion
Dyrkningsvejledning: Industrihamp til frøproduktion
Dyrkningsvejledning: Spindhør
Dyrkningsvejledning: Spindhør
Dyrkningsvejledning: Økologisk Industrihamp
Dyrkningsvejledning: Økologisk Industrihamp
Dyrkningsvejledning: Økologisk Industrihamp til frøproduktion
Dyrkningsvejledning: Økologisk Industrihamp til frøproduktion
Økologisk spindhør
Økologisk spindhør
Afsluttende rapport